personvern på nett for deg og meg

Nå nylig kom jeg til denne erkjennelsen: Jeg bruker Google Chrome som nettleser. Jeg bruker Google som søkemotor. Jeg bruker Gmail fra Google til den private eposten min. I sum: Google vet utrolig mye om hva jeg driver med. Det føles ikke helt godt. Uansett om dette kan eller vil bli brukt eller misbrukt på en måte som skader meg, ønsker jeg å få drive med mitt i fred, uten å bli logget og overvåket.

Ikke fordi jeg har noe å skjule, men nettopp fordi jeg ikke har noe å skjule.

Kanskje er du som meg. En vanlig person som bruker nettet mange timer daglig både til jobb og privat, men er bekymret over at personvernet på nett blir stadig dårligere. Det kan være mange grunner til en slik bekymring, og jeg vil ikke gå gjennom dem her. Spørsmålet i denne omgang er mer – ja, jeg er bekymret, men hva kan jeg egentlig gjøre? Jeg som jo bare er en helt vanlig databruker?

Hvis du søker, finner du for eksempel tips hos Aftenposten – «Slik beskytter du deg mot dataovervåkingen«. Artikkelen begynner slik:

Først og fremst, i stedet for å surfe gjennom Internett på en måte som avslører din IP-adresse, kan du maskere din identitet med et verktøy som anonymiserer, for eksempel Tor, eller ved å koble deg opp på nettet med et såkalt Virtual Private nettverk.

Akkurat. Jeg kan jo litt om IT, men denne innledningen er vel mest egnet til å fortelle folk at personvern på nett er vanskelig, bare gi opp.

Men det er faktisk mye du kan gjøre, uansett om du ikke er spesielt datakyndig. Her er derfor noen tips – enkle å forstå og teknisk enkle å gjennomføre.

Mye er gjort hvis du bytter nettleser og søkemotor og webmail.

Bytt nettleser

Mozilla Firefox. Både Google Chrome og Internet Explorer er populære og gode nettlesere. Dessverre er den ene utviklet av Google og den andre av Microsoft – to giganter som samler masse data om deg. Mozilla Firefox er derimot utviklet som åpen kildekode av entusiaster over hele verden. Siden det ikke står noen kommersiell organisasjon bak, har de heller ikke interesse av å samle bruksinformasjon – utover det som er ønskelig for å hele tiden forbedre selve nettleseren. Mozilla Firefox finnes på mange språk, inkludert bokmål og nynorsk.

Nå er det ikke nettleseren som er den største «data-samleren», men de (få) data som samles av Google Chrome eller Internet Explorer, sendes til Google eller Microsoft – og nettleseren kan dessuten la andre firmaer og selskaper få informasjon om deg når du surfer. Uansett hvilken nettleser du bruker, er det noen innstillinger du bør sette for å øke personvernet. Her er en god artikkel om dette.

De som er enda mer bekymret og gjerne vil at all web-aktivitet skal være anonym, kan laste ned Tor-nettleseren. Den er en spesialkonfigurert versjon av Mozilla Firefox, og er like enkel å installere og bruke som en vanlig nettleser. Når du bruker den, vil imidlertid surfingen gå tregere og det er en del funksjonalitet som er slått av – av sikkerhetshensyn. For min del er hovedpoenget i utgangspunktet ikke å surfe anonymt, men å unngå å gi store selskaper data om meg, så jeg har ikke installert Tor-nettleseren.

Bytt søkemotor

Startpage, ixquick eller DuckDuckGo. De største søkemotorene er Google, Yahoo og Bing (fra Microsoft). De er populære fordi de er gode søkemotorer og fordi – vel – de er populære. Alle disse selskapene samler imidlertid masse data om søkene dine og om deg. Startpage, ixquick og DuckDuckGo har alle personvern som sitt fremste varemerke, og tar ikke vare på noe informasjon.

DuckDuckGo er en god søkemotor som står på egne ben, med nyttige muligheter for å søke direkte på ulike sites. Hvis du helst ønsker Google’s søkeresultater, kan du bruke Startpage i stedet – Startpage bruker Google’s søk, men fjerner all informasjon om deg før den sender søket ditt til Google. ixquick gjør det samme, men kombinerer resultatene fra flere ulike søkemotorer.

De litt PC-kyndige kan enkelt gjøre Startpage, ixquick eller DuckDuckGo til sin standard søkemotor i nettleseren sin. Hvis den nettleseren er Mozilla Firefox, kan du installere dem som add-ons ved å klikke på en knapp: Startpage add-on, ixquick add-on eller DuckDuckGo add-on.

Bytt webmail

Svært mange har en eller flere epost-adresser på Gmail, Yahoo eller Hotmail (Microsoft). Disse er svært gode og gratis webmail-tjenester som lar deg lagre all eposten din. Problemet er – igjen – at denne eposten er en gullgruve av informasjon om deg som disse selskapene faktisk tjener penger på. Din private epost, altså.

Gratis webmail som ikke bruker dine data til å tjene penger, er vanskelig å finne – og typisk har de større begrensninger på bruken enn de store webmail-tjenestene. Jeg har ikke byttet webmail selv – ennå – men aktuelle kandidater her er Zoho og Hushmail.

Det er enkelt å sette opp en ny mailkonto et sted, men verre å sørge for at alle som sender epost til deg, bruker den nye adressen. Regn derfor med å bruke en del tid på å kvitte deg med den gamle webmail-adressen. Gevinsten får du uansett etter hvert som du får stadig flere eposter vekk fra Gmail, Hotmail eller hva du nå bruker.

Hvis du vil bruke litt penger på eposten, er det enklere. Her vil jeg ikke komme med noen anbefalinger på kommersielle webmail-tjenester, men litt søking vil frambringe gode alternativer. Du kan også bestille eget web-domene med epost-adresse og nok lagringsplass – det koster litt penger, men er teknisk ukomplisert å få til.

Så til et par alternativer som er teknisk enkle, men som mange nok vil synes er vanskelig allikevel.

Dropp Facebook

Facebook er etter manges oppfatning en personvernversting. Det finnes alternativer til Facebook, men de er ikke så mye brukt – og da er jo poenget borte. Så skal du først gjøre noe, er det kanskje like godt å trekke seg helt ut. Kanskje treffe vennene fysisk, det funket i gamle dager.

Skal du droppe Facebook, holder det ikke bare å slutte å bruke den eller deaktivere kontoen. Du må stenge den og få dataene slettet. Dette er det verste Facebook vet, siden firmaet lever av dataene dine. Vær forberedt på at de vil forsøke å få deg til å ombestemme deg ved å f.eks gi deg dårlig samvittighet gjennom «Vennene dine savner deg»-type meldinger. DeleteFacebook har en god guide for hvordan du stenger kontoen din for godt.

Dropp smarttelefon

Smarttelefonene kan samle mye mer informasjon om hva du gjør og hvor du er enn noen vanlig PC kan gjøre. De er den ultimate sporingsdingsen, i tillegg til at alle applikasjonene med fotodeling, facebook-oppdateringer etc. gjør at mengden data om brukeren og også tilfeldige forbipasserende overstiger det en GPS ville gi av informasjon. Det er ikke lett å gjøre en smarttelefon personvernsikker, så rådet mitt er å droppe hele telefonen. Skaff en klassisk mobiltelefon.

Som en bonus vil du kanskje oppleve det jeg opplevde da jeg droppet min smarttelefon – jeg ble mindre stresset og mer tilstede.

Så det var mine råd. Alle er fullt gjennomførbare selv uten spesiell teknisk innsikt. Du kan følge ett eller flere av rådene – alle gir litt bedre personvern.

Lykke til! Og jeg vil gjerne få høre – hva gjør du for å beskytte deg mot overvåking på nettet?

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *